Quick Access
Medsana Noutăți

Îngrijirea ochilor reduce riscul infecției cu COVID-19

Cum se realizează corect igiena ochilor? Știm cu toții că trebuie să ne spălăm pe mâini, pe dinți, dar pe ochi cum ne spălăm?

În contextul actual, exceptând măsurile de prevenție și igienă pe care cu toții le avem în vedere, este important să acordăm mai multă atenție zonei ochilor. Academia Americană de Oftalmologie (AAO) oferă informații specific legate de noul corona virus (cunoscut ca SARS-CoV-2), un virus cu un înalt nivel de contaminare, ce poate determina afecțiunea respiratorie severă cunoscută sub numele de COVID-19.

Au fost raportate deja cazuri care sugerează că virusul poate determina conjunctivită foliculară ușoară, nespecifică (nu se poate diferenția de alte forme de conjunctivită virală) și se poate transmite prin aerosoli (contact aerosol cu secrețiile conjunctivale).Totodată, există și cazuri în care SARS-CoV-2 se răspândește prin transmitere asimptomatică.

Noul corona virus se transmite prin contact direct cu persoanele care tușesc sau strănută, dar se poate transmite și prin atingerea obiectelor contaminate. Astfel, în cazul în care o persoană cu COVID-19 strănută sau tușește în fața voastră, virusul poate ajunge la nivel ocular. De asemenea, prin atingerea obiectelor contaminate și atingerea ulterioară a ochilor, fără a vă spăla pe mâini înainte, puteți contacta virusul.

Pentru reducerea considerabilă a riscului de infecție, Dr. Cristina Coman, medic specialist oftalmologie Centrul Medical Medsana, vă recomandă următoarele:

  1. Nu puneți mâna la ochi fără dacă nu v-ați spalat pe mâini în prealabil. Dacă aveți acest obicei, este indicat să renunțați la el sau puteți folosi servetele de uz oftalmic.
  2. Purtarea unui ochelar vă protejează, dar NU oferă protecție totală în cazul în care intrați în contact cu o persoană infectată.
  3. În cazul în care sunteți purtători de lentile de contact, este de preferat ca în această perioadă să înlocuiți lentilele de contact cu un ochelar. Purtarea lentilelor de contact presupune atingerea mai frecventă a zonei ochilor, ceea ce determină un risc mai mare de contaminare în contextul de față. Dacă, în ciuda recomandărilor, decideți să purtați în continuare lentile de contact, vă rugăm să urmați pașii privind prevenția din link-ul următor: https://www.aao.org/eye-health/diseases/prevent-infection-with-proper-contact-lens-care
  4. În cazul în care prezentați următoarele simptome - conjunctivită asociată cu febră și tulburări respiratorii, se recomandă testarea pentru SARS COV-2.”

Din cauza degringoladei informaționale existente, vă împărtășesc câteva surse informaționale verificate, cu un nivel ridicat de încredere din punctul meu de vedere. Sper să vă orienteze mai bine și să vă ajute să discerneți, să evaluați mai corect situatia actuală.

NU uitați! Folosirea combinată a mijloacelor de protecție (spălarea mâinilor > 10 ori/zi, purtarea măștilor - 68% eficiență în cazul măștilor uzuale și 91% eficiență în cazul N95, purtarea mănușilor și a costumului de protecție) crește șansele de prevenire a infecției cu COVID-19 până la 91%.”

Informație generală

Informație specifică